Biały tort

Bardzo smaczny 🙂 Trochę czasochłonny, ale na prawdę warto 🙂

Przepis:

Forma: tortownica 23cm; Temperatura: 180/120 stopni; Czas pieczenia: 35min-1,20h; Czas przygotowania: około 4h

Składniki:

Ciasto:

  • 4 jajka
  • Łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1,5 szklanki mąki
  • 170g masła
  • ½ szklanki cukru
  • 2 banany

Masa:

  • 50dag sera zmielonego na sernik
  • 2 płaskie łyżki mąki
  • ½ szklanki cukru
  • 2 jajka
  • Łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • Łyżeczka cukru waniliowego
  • ¼ szklanki śmietanki 30%

Krem:

  • 250g serka mascarpone
  • 4 łyżki cukru
  • Pół szklanki śmietanki 30%

Sposób przygotowania:

  • Składniki na masę: ser+mąka+cukier+ekstrakt+cukier waniliowy = zmiksować. Dodawać po jednym jajku i krótko miksować, na koniec dodać śmietankę i całość zmiksować na jednolita masę. Piekarnik nagrzać na 180 stopni. Dno tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia, tak aby wychodził poza obręb obręczy. Masę serową przelać i piec 20 minut, a następnie przez około 1h w temperaturze 125 stopni. Masa ma być zwarta i się ściąć. Po upieczeniu, zdjąć obręcz, masę przełożyć na talerz i wstawić do lodówki
  • Ciasto: jajka i ekstrakt zmiksować krótko. Do osobnej miski przesiać mąką, dodać cukier i proszek do pieczenia- wymieszać łyżką. Do jajek dodać miękkie masło- miksować i dodawać mieszankę z mąką. Całość dokładnie ukręcić mikserem. Dno tortownicy robimy jak poprzednio plus smarujemy boki masłem. Banany kroimy cienko wzdłuż i układamy na dnie formy. Banany zalewamy masą ciasta,  wyrównujemy . Wkładamy do piekarnika na 35 minut i pieczemy w temperaturze 180 stopni
  • Składniki na krem ubijać mikserem tak długo aż będzie on  gęsty i zwarty
  • Na wierzch ciasta z bananami kładziemy płaski talerz/paterę/ blaszkę i odwracamy ciasto do góry nogami. Tniemy je powoli wzdłuż i górną część zdejmujemy ostrożnie. Na pierwszą warstwę dajemy serek mascarpone, następnie układamy masę serową, ponownie ją smarujemy cienko mascarpone i kładziemy górną cześć ciasta z bananami i ponownie posmarować mascarpone plus boki torciku

Ogólnie trzeba się trochę nagimnastykować 😉 i najlepiej kroić wzdłuż w dwie osoby ( jedna kroi, druga podkłada papier pod cięty spód). Może jest trochę czasochłonne, ale za to jakie pyszne!

Smacznego!

2 Comments Add yours

  1. Muszka pisze:

    Ciasto upieczone, wyszło idealne, jak na zdjęciu. Pochwał za nie nasłuchałam się tyle, że na miesiąc mi wystarczy :-). Znikło w mgnieniu oka z talerzy 😀. Polecam wszystkim, naprawdę palce lizac. Teraz czas zabierać sie za nastepny przepis.

    1. kolosanka pisze:

      Ojej strasznie mi miło 🙂 Cieszę się bardzo i polecam się na przyszłość 🙂 :*

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *