Brioszka z dżemem jagodowym

Pyszne bułeczki drożdżowe…

Forma: Tortownica 25-26 cm; Temperatura: 180 stopni; Czas pieczenia: 30 minut; Ilość: około 8 sztuk;

Składniki:

  •  400g mąki pszennej
  • 50g świeżych drożdży
  • 100ml ciepłego mleka
  • 160g miękkiego masła
  • 50g cukru
  • 1 płaska łyżeczka soli
  • 3 jajka
  • 3/4 słoiczka dżemu jagodowego
  • 1 roztrzepane jajko

Sposób przygotowania:

12424428_1711751022404502_2106710897_n

  • Najpierw robimy rozczyn drożdżowy. Do ciepłego mleka dodajemy pokruszone drożdże, 1 łyżeczkę cukru oraz 1 łyżkę mąki. Całość wymieszać i odstawić w ciepłe miejsce pod przykryciem  do wyrośnięcia, na około 10 minut
  • Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy jajka, sól, cukier oraz rozczyn drożdżowy. Wymieszać łyżką drewnianą, następnie wyrabiamy ciasto ręcznie bądź mikserem, dodajemy miękkie masło i dalej wyrabiamy (ja ugniatam ciasto rękami) Gładkie i elastyczne ciasto przykrywamy ściereczką i odstawimy na godzinę do wyrośnięcia
  • Formę wykładamy papierem do pieczenia. Gotowe ciasto odrywamy na około 8 części, na środek nakładamy łyżkę dżemu jagodowego, zlepiamy brzegi i wkładamy do formy łączeniem do dołu. Kulki układamy jedną obok drugiej
  • Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Ciasto smarujemy roztrzepanym jajkiem i pieczemy około 15 minut. Następnie brioszkę przykrywamy folią aluminiową, aby nam się za bardzo nie spiekła z wierzchu i pieczemy kolejne 15-20 minut
  • Gotową brioszkę polecam z ciepłym kakaem 😉 a nawet posmarować z wierzchu nutellą 😀

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *