Brownie czekoladowe

Błyskawiczne ciasto! i do tego pyszne 🙂

Przepis:

Forma: blacha 20x30cm; Temperatura: 170 stopni; Czas pieczenia: 20 minut;

Składniki:

  • 3 jajka
  • Szklanka cukru (około 220g)
  • Szklanka mąki (około 130g)
  • 200g masła
  • 200g gorzkiej czekolady (70%)
  • 3 łyżeczki cukru wanilinowego
  • Szczypta soli
  • 1 pasek gorzkiej czekolady do posypania

Sposób przygotowania:

  • Blachę posmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia
  • W garnuszku roztapiamy masło, dodajemy połamaną czekoladę i mieszamy, aż całość się rozpuści (nie doprowadzamy do gotowania
  • W misce zmiksować jajka z cukrem i cukrem wanilinowym, następnie dodajemy roztopioną czekoladę, miksujemy. Dodajemy mąkę i sól
  • Gotową masę przelewamy do formy i pieczemy około 20 minut
  • Po upieczeniu na ciepłe ciasto trzemy na tarce pasek czekolady

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *