Ciastka cytrynowe

Przepis:

Temperatura:  180 stopni; Czas pieczenia: około 7 minut;

Składniki:

  • 3 łyżki miękkiego masła
  • 1,5 cytryny
  • ¼ szklanki cukru
  • 3 żółtka z jajek
  • Szczypta soli
  • 1,5 szklanki przesianej mąki
  • 2 łyżki miodu
  • Łyżeczka ekstraktu z cytryny
  • Pół łyżeczki sody oczyszczone, rozpuszczonej w łyżce gorącej wody

Sposób przygotowania:

  • Cytryny umyć i zetrzeć skórkę na drobnej tarce
  • W misce wymieszać mikserem masło z cukrem. Dodać żółtka, sól, sodę, ekstrakt, przesianą mąkę i połączyć w całość. Na koniec dodać startą skórkę z cytryny i wymieszać ręcznie
  • Uformować kulkę. Ciasto ma się nie kleić do rąk ani do miski, więc jeżeli jest taka potrzeba to dodać troszkę mąki. Rozgrzać piekarnik. Odrywać mniejsze kawałki ciasta, formować w kulki i lekko zgnieść/ spłaszczyć. Układać na papierze do pieczenia i po nakłuwać patyczkiem
  • Piec krótko! Trzeba pilnować, aby się nie przypiekły (szczególnie z dołu). Ciasteczka mają być w środku delikatne i miękkie, a chrupiące z zewnątrz

Polewa:

  • Sok z cytryny podgrzać z miodem. Jak ciastka wystygną to posmarować je z wierzchu i pozostawić do wyschnięcia

Smacznego 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *