Cynamonowe zawijańce

Przepis na aromatyczne i pyszne bułeczki:

Temperatura: 170 stopni; Czas pieczenia: około 15 minut; Ilość: 12-13 sztuk;

Składniki:           

Ciasto:

  • 130 ml ciepłego mleka
  • 280g mąki pszennej
  • 4g suchych drożdży
  • 1 jajko + 1 żółtko
  • 20g cukru
  • 30g miękkiego masła
  • 1 jajko do posmarowania

Nadzienie:

  • 40g masła
  • 10g cynamonu
  • 2/3 szklanki cukru trzcinowego
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego

Lukier:

  • Sok z połówki cytryny
  • Około ¾ szklanki cukru pudru

Sposób przygotowania:

  • Drożdże wymieszać w ciepłym mleku i odstawić na 5-10 minut. Do miski wsypujemy przesianą mąkę, cukier i szczyptę soli. Dodajemy do miski rozczyn drożdżowy i całość mieszamy. Dodajemy jajko i żółtko. Wyrabiamy ciasto ręcznie, następnie dodajemy masło. Po otrzymaniu gładkiego i sprężystego ciasta odstawiamy je pod przykryciem na 1,5h w ciepłe miejsce
  • Gotowe ciasto rozwałkujemy na stolnicy na prostokątny placek. Smarujemy ciasto roztopionym masłem i posypujemy mieszanką cynamonu z cukrami
  • Ciasto zawijamy w roladkę i kroimy w poprzek na 12/13 kawałków o grubości około 2-2.5 cm
  • Zawijańce układamy na blasze z zachowaniem odstępów i zostawimy je tak na około 30 minut
  • Bułeczki z wierzchu smarujemy roztrzepanym jajkiem i wkładamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy do zarumienienia około 15 minut
  • Gotowe cynamonowe zwijańce, polewamy lukrem (podgrzewamy sok z cytryny, wsypujemy cukier puder i mieszamy)

cynamon1

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *