Pavlova

Letnia Pavlova w kremem mascarpone oraz owocami 😀

Zachwycające wizualnie oraz w smaku ciasto bezowe.

img_20160426_224156

Forma: blaszka; Temperatura: 120 stopni/ 100 stopni; Czas pieczenia: ok. 3,5h;

Składniki:

  • 5 białek z jajek
  • 250 g drobnego cukru
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej

Masa:

  • 125 g zimnego mascarpone,
  • 1 łyżka cukru wanilinowego
  • 1/2 szklanki (125 ml) śmietanki kremowej 30% (bardzo zimnej

Owoce i polewa:

  • owoce sezonowe, ja wykorzystałam: banany, kiwi, granat

Sposób przygotowania:

  • Piekarnik nagrzać do 120 stopni C (góra-dół). Przygotować blachę, wyłożyć ją papierem do pieczenia i narysować na niej okrąg o średnicy 20 cm.
  • Do miski wlewamy białka i ubijamy pianę. Stopniowo dodajemy cukier, po 1 łyżce, cały czas dokładnie i długo miksując po każdej dodanej porcji cukru. Piana na końcu powinna być bardzo sztywna i gęsta. Jak już wcześniej wspominałam nie ma możliwości przebicia piany z białek, więc śmiało długo ubijajmy. Na koniec dodać mąkę ziemniaczaną i ubijać jeszcze przez minutę.
  • Pianę wyłożyć dużymi łyżkami na narysowany okrąg na papierze. Delikatnie rozsmarować i podnieść szpatułką boki. Wstawić do piekarnika i piec przez 30 minut w 120 stopniach C. Następnie zmniejszamy temperaturę do 100 stopni i suszymy bezę przez minimum 3 godziny. Po tym czasie beza będzie chrupiąca z zewnątrz, na spodzie i po bokach. W samym środku pozostanie lekko wilgotna.

Krem mascarpone:

  • Do miski wkładamy mascarpone, cukier wanilinowy oraz śmietankę i ubijamy do czasu aż masa zesztywnieje. Krem wyłożyć na bezę przed samym podaniem, do tego czasu trzymać go w lodówce
  • Na krem układamy owoce. Owoce można ewentualnie polać miodem wymieszanym z sokiem z cytryny

img_20160427_162401

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *