Placek z borówkami amerykańskimi

Przepis:

Forma: torownica 24cm; Temperatura: 170 stopni; Czas pieczenia: około 1h;

Składniki:

Ciasto:

  • 1 1/3 szklani mąki
  • 100g ziemnego masła
  • 1 żółtko
  • 1 całe jajko
  • 2/3 szklanki cukru
  • 2 łyżki cukru waniliowego
  • Pół łyżeczki proszku do pieczenia

Masa:

  • 100g miękkiego masła
  • 1 jajko
  • 1 szklanka mąki
  • 4-5 łyżek cukru waniliowego
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/3 szklanki mleka
  • 4-5 łyżek syropu z borówek/lub syrop malinowy
  • 200g borówek amerykańskich

Sposób przygotowania:

Ciasto:

  • Do miski przesiać mąkę, dodać proszek do pieczenia, cukier i cukier waniliowy oraz masło wcześniej posiekane na kawałki. Następnie dodać żółtko i całe jajko. Zagnieść porządnie ciasto. Zawinąć w folię i włożyć do lodówki na pół godziny

Masa:

  •  Do miseczki przesiać mąką razem z proszkiem do pieczenia i odstawić na 10 minut. Następnie w dużej misce miksujemy masło z cukrem, dodajemy jajko i miksujemy. Dodać mleko oraz syrop i ponownie miksować dodając do całości mąkę z proszkiem
  • Tortownice wyłożyć ciastem oraz brzegi na wysokość 1 cm. Zostawić część ciasta na paski, które ułożymy w kratkę na samej górze. Masę przelewy do formy, wyrównujemy i rozkładamy na całym cieście około 150g borówek. Białko, które nam zostało z jednego jajka, ubijamy na sztywną pianę z dodatkiem szczypty soli i 1 łyżki cukru waniliowego. Ubitą pianą cienko smarujemy środek ciasta i przykrywamy borówki. Pozostałą część owoców rozkładamy do końca na pianie z białek
  • Z reszty ciasta formujemy (rolujemy) paseczki i układamy w kratkę na cieście. Pieczemy ciasto około 30 minut w temperaturze 175 stopni, kolejne około 30 minut w temperaturze 150 stopni do zarumieniania

Smacznego 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *