Sernik z białą czekoladą i borówkami na spodzie z ciastek

Przepis:

Forma: tortownica, średnica 24cm; Temperatura: 180/120 stopni; Czas pieczenia: około 75 minut;

Składniki:

Masa serowa:

  • 1 kg gotowego twarogu sernikowego
  • 300 g białej czekolady
  • około 1/3 szklanki cukru
  • 2 duże białka jaj
  • 1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej
  • 2 x 150 g borówek

Spód:

  • 200 g ciasteczek czekoladowych (kruchych, maślanych)
  • 1 pełna łyżka kakao
  • 70 g masła
  • 50 g ciemnej czekolady

Sposób przygotowania:

  • Dno tortownicy wyłożyć krążkiem z papieru do pieczenia. Ciasteczka dokładnie pokruszyć, dodać kakao oraz masło roztopione z czekoladą, wymieszać. Masą wyłożyć dno i boki formy mocno dociskając. Wstawić do zamrażarki lub lodówki na czas przygotowania masy. Piekarnik nagrzać do 180 stopni
  • Jagody opłukać  i dokładnie osuszyć  papierowym ręcznikiem. Ser wymieszać energicznie z roztopioną czekoladą, cukrem, białkami i mąką ziemniaczaną. Wyłożyć na przygotowany spód, na wierzch wysypać połowę (150 g) borówek.  Wstawić do nagrzanego piekarnika i od razu zmniejszyć temperaturę do 120 stopni. Piec przez 65 – 70 minut aż masa będzie zastygnięta. Sernik od razu wyjąć z piekarnika i ostudzić, a następnie schłodzić (bez przykrycia i bez obręczy). Sernik najlepiej smakuje następnego dnia. Przed podaniem posypać resztą borówek

img_20160718_140202

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *