Kruche ciasto ze śliwkami pod bezą

Przepis:

Forma: blaszka 20cmx30cm; Temperatura: 180 stopni; Czas pieczenia: około 40 minut;

Składniki:

Ciasto:

  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 60 g (6 łyżek) cukru pudru
  • 1 łyżka cukru wanilinowego
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 220 g masła
  • 4 żółtka
  • około  0,5kg śliwek

Beza:

  • 4 białka
  • szczypta soli
  • 1 szklanka cukru
  • 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej

Sposób przygotowania:

  • Do miski wrzucić mąkę, cukier puder, cukier waniliowy, proszek do pieczenia i pokrojone na kawałki zimne masło. Zagniatamy ciasto, na koniec dodać żółtka i połączyć składniki w jednolite ciasto
  • Formujemy kulę z ciasta i wkładamy do lodówki
  • Piekarnik nagrzać do 180 stopni C. Formę posmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia
    Większą połowę ciasta wyłożyć na spód przygotowanej formy (ja to robię ręcznie, ale można ewentualnie ciasto rozwałkować) spód podziurkować widelcem
  • Owoce umyć, usunąć pestki i pokroić na ćwiartki, ułożyć je rozcięciem ku górze na spodzie ciasta.
  • Beza: białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę, następnie cały czas ubijając dodawać po trochu cukier. Na koniec dodać mąkę ziemniaczaną i zmiksować
  • Na śliwkach rozsmarować bezę i zetrzeć wcześniej odłożone ciasto  na tarce o dużych oczkach. Wstawić do piekarnika i piec przez ok. 35-40 minut. Jeżeli góra za szybko by się rumieniła to można przykryć ciasto folią aluminiową

Smacznego 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *