Muffiny z białą czekoladą

Przepis:

Foremki do muffin; Temperatura: 180 stopni; Czas pieczenia: 30 minut; Porcja: około 14 sztuk;

Składniki:

  • 2 szklanki mąki
  • 2 szklanki cukru pudru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • Pół łyżeczki sody oczyszczonej
  • Szczypta soli
  • ¾ szklanki mleka 3,2%
  • 1/3 szklanki oliwy w oliwek
  • 2ml ekstraktu arakowego
  • 1 jajko
  • 100g posiekanej białej czekolady
  • 50g gorzkiej czekolady
  • Wiórki czekoladowe

Sposób przygotowania:

  • Do dużej miski przesiewamy mąkę, cukier, proszek do pieczenia, sodę i sól
  • W drugiej miseczce łączymy mleko z oliwą, jajkiem i ekstraktem
  • Do dużej miski przelewamy mokre składniki i miksujemy, aż całość się połączy. Można garść posiekanej białej czekolady dodać do masy i wymieszać. Następnie przelewamy ciasto do foremek i pozostałą białą czekoladę sypiemy na wierzch babeczek
  • Piekarnik nagrzać, ciasto wyłożyć do ¾ wysokości foremki (babeczki rosną)
  • Piec około 25-30 minut
  • Gorzką czekoladę rozpuścić w garnuszku i wysmarować nią wierz ostudzonych babeczek, następnie posypać wiórkami czekoladowymi

Smacznego 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *