Sernik dyniowy

Jeden z moich ulubionych serników w wersji jesiennej, czyli z dynią 🙂

Przepis:

Forma: tortownica, średnia 25-26cm; Temperatura: 180 stopni; Czas pieczenia: około 1h;

Składniki

Ciasto:

  • 150g ciastek Oreo
  • 150g ciastek kakaowych
  • 70 g masła
  • 300g pieczonej dyni

Masa:

  • 1 kg zmielonego twarogu
  • 250 mascarpone
  • 200 g cukru
  • 1 cukier wanilinowy (16g)
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 budyń wanilinowy (proszek)
  • 3 jajka

Sposób przygotowania:

  • Dynię pieczemy w piekarniku (około 500-600g) nagrzanym do 180 stopni przez około 30-35 minut, aż miąższ będzie miękki. Najlepiej pokroić dynię na ćwiartki i położyć na papierze do pieczenia miąższem do góry
  • Odmierzamy  potrzebną ilość gotowej dyni i blendujemy, aby nie było grudek. Do puree dodajemy twaróg i serek mascarpone, cukier, cukier wanilinowy, mąkę ziemniaczaną, budyń oraz jajka. Wszystko miksujemy
  • Ciastka dokładnie zmielić, dodajemy roztopione masło. Mieszamy dłonią, wykładamy ciastka na spód i boki tortownicy
  • Masę serową wykładamy na spód z ciastek i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni   i pieczemy ok. 60 minut. jeżeli wierzch ciasta za bardzo by się rumienił to można przykryć folią aluminiową. Gotowy sernik wyjąć i ostudzić (chociaż u mnie się już na ciepły rzucili ;)) Jak ostygnie to schłodzić jeszcze w lodówce

Do sernika można przygotować polewę czekoladową:  50g białej czekolady połamać na kosteczki, roztopić, wymieszać z dwoma łyżkami jogurtu naturalnego. Udekorować sernik 🙂

img_20161016_214458
lub
w  wersji Halloween 😉 roztopić ciemną czekoladę (można pomieszać mleczną z gorzką) i udekorować pajęczą siecią 🙂

14693833_1268248969865031_4948181570604236800_n

Smacznego:):):):)

Zdjęcie główne wykonane przez Łukasza S. 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *