Strudel Jabłkowy

Przepis:

Forma: Blacha; Temperatura: 180 stopni; Czas pieczenia: 30-45 minut;

Składniki:

  • 4 duże jabłka
  • ¾ szklanki mąki pszennej
  • 100g masła
  • 1 jajko
  • 10g cukru waniliowego
  • 2 łyżki cynamonu
  • 3 łyżki cukru brązowego
  • 3 łyżki gorącej wody
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • Szczypta soli
  • Cukier puder
  • Kremówka do ubicia bitej śmietany/ lub kupna bita śmietana

Sposób przygotowania:

  • Jabłka obieramy i kroimy w drobną kostkę. Podsmażamy, dodajemy cynamon, cukier waniliowy i brązowy
  • Do miski przesiać mąkę, dodać 75g masła posiekanego, jajko, sól, sok z cytryny i całość ugnieść tak, aby się nie kleiło do naszych dłoni ani do miski
  • Ciasto rozwałkować na papierze do pieczenia, bardzo cienko. Wręcz, aby Wam przebijał papier/blat ale, aby się nie rozerwało :). 25g masła roztopić w rondelku i wysmarować całe rozwałkowane ciasto. Po jednej stronie rozłożyć grubą warstwę jabłek i przykryć je ciastem (zawinąć) jak kołderką aby nie zmarzły i były zwarte w jednym miejscu. Z wierzchu ciasto również smarujemy roztopionym masłem i wkładamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy około 45 minut, aż góra ciasta się zarumieni
  • Ciasto podajemy z bitą śmietaną, grubo posypane cukrem pudrem

Smacznego 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *