Szarlotka z truskawkami

Pyszne letnie ciasto. Idealne połączenie dla niezdecydowanych 😉 Ja sobie takie wymyśliłam, będąc w ciąży i nie mogąc podjąć ostatecznej decyzji na co mam ochotę 😉

Gorąco polecam 🙂

Forma: użyłam do tarty, średnica 26cm; Temperatura: 180 stopni; Czas pieczenia: 50-60 minut

Składniki:

Ciasto:

  • 3 szklanki mąki
  • 220g zimnego masła
  • 3 żółtka i jedno całe jajko
  • 3/4  szklanki drobnego cukru
  • 1 opakowanie cukru waniliowego (16g)
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Nadzienie, jabłka:

  • 4  średnie jabłka
  • około 0.5 kg świeżych truskawek (ewentualnie mrożonych)
  • 4-5 łyżek cukru
  • 1 opakowanie cukru waniliowego (16g)

Pianka z białek:

  • białko z 3 jajek i ¼ szklanki cukru

Sposób przygotowania:

  • Do miski przesiać mąkę, dodać proszek do pieczenia, cukry oraz masło wcześniej posiekane na kawałki. Następnie dodać żółtka i całe jajko. Zagnieść ręcznie ciasto. Podzielić je na dwie części (jedna trochę większa od drugiej), każdą zwinąć w folię i włożyć do lodówki na około 30 minut
  • Jabłka obrać i pokroić w małe kostki. Wrzucić na patelnię, dodać cukry. Podsmażyć kilka minut, aby trochę zmiękły, ale się nie rozpadły. Dodać do jabłek truskawki (niech trochę odparują). Można również truskawki dodać bez podgrzewania ich, wtedy ciasto będzie trochę mokrzejsze i może się lekko rozpadać z nadmiaru soku
  • Pierwszą połówkę (większą) ciasta wyłożyć ręcznie na dno i boki formy. Włożyć do lodówki.  Ubijamy białko z trzech jaj na sztywną i jednolitą pianę. Dodajemy szczyptę soli  i stopniowo dodajemy cukier ciągle ubijając (pamiętajmy, że nie da się przebić piany, także śmiało;) Nagrzać piekarnik na 180 stopni. Wyjąć formę z lodówki, wyłożyć ją jabłkami i truskawkami oraz przykryć ubitą pianą. Wyjąć drugą część ciasta z lodówki, odrywać mniejsze części i rozwałkowywać każdy do pożądanej szerokości i długości lub od razu całe ciasto rozwałkować, a następnie ciąć paski (uwaga! Ciasto może przywierać wałka, także obficie posypać stolnicę mąką). Oczywiście można też w rękach formować paski. Sposób dowolny. Paseczki z ciasta układać w kratę i włożyć ciasto do piekarnika. Piec 50-60 minut w zależności od rodzaju piekarnika. Jeżeli wierzch ciasta będzie się za bardzo rumienił to można przykryć go folią aluminiową
  • Gotowe ciasto posypać cukrem pudrem

Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *