Tarta z ciastek oreo z masłem orzechowym i czekoladą

Idealne ciasto dla tych, którzy nie mają piekarnika, albo się im tymczasowo zepsuł 😉

Przepis:

Forma: na tartę, średnica 24-25cm;

Składniki:

Ciasto:

  • 350 g ciastek oreo
  • 70 g masła

Masa:

  • 160 g masła
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 350 g masła orzechowego (solonego)
  • 250 ml zimnej śmietanki 30%

Polewa:

  • 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
  • 150 ml śmietanki 30%
  • 200 g gorzkiej czekolady

Sposób przygotowania:

  •  50 g ciastek oreo odkładamy do dekoracji, resztę zmiksować z masłem  w blenderze/rozdrabniaczu na gładką masę (można również zblendować same ciastka, a następnie dodać do nich roztopione masło, wymieszać i wyłożyć nimi formę). Ciastkami wylepiamy spód i boki formy
  • Masa: Masło utrzeć z cukrem pudrem na puszystą masę, następnie dodajemy po łyżce  masło orzechowe cały czas miksując. Na końcu wlewamy śmietankę i ubijamy jeszcze przez ok. 2-3 minuty, do momentu powstania gęstego kremu. Masę przelewamy na spód z ciasteczek i wstawiamy na około godzinę do lodówki
  • Polewa: kawę zalać  30 ml gorącej wody. Rozpuszczoną kawę zagotować razem ze śmietanką, odstawić z ognia, dodajemy połamaną czekoladę i mieszamy, aż się rozpuści i powstanie gładka masy. Gotową polewę ostudzić
  • Wyjąć tartę z lodówki, ułożyć połamane (wcześniej odłożone) ciastka oreo. Wylać gęstą polewę czekoladową i wstawić ponownie do lodówki na ok. 2 godziny (aż polewa zastygnie)

img_20161010_133113

Smacznego:)

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *