Współczesne muffiny jabłkowe

Dziwna nazwa 😉 Przepis lekko zmodyfikowany i zaczerpnięty z książki „Uczta Lodu i Ognia”. Muszę napisać, że te muffiny są pyszne.  Koniecznie musicie sami skosztować i wtedy wszystko zrobi się jasne 😉 Niebo w gębie. Na wierzchu jest posypka cukrowo-orzechowa, a w środku muffinka skrywa delikatne nadzienie jabłkowe.

Przepis:

Forma: do muffinek; Temperatura: 180 stopni; Czas pieczenia: 30 minut; Ilość: 8 dużych muffinów;

Składniki:

  • 110g masła
  • 1 szklanka cukru
  • 2 jajka
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 2 szklanki mąki
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • Pół łyżeczki soli
  • 1 szklanka kwaśnej śmietany (ja użyłam 18%)
  • 2 jabłka, pokrojone w kostkę

Posypka:

  • ¾ szklanki cukru brązowego
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 2 łyżki zimnego masła
  • Pół szklanki posiekanych orzechów włoskich

Sposób przygotowania:

  • „Nasmaruj tłuszczem foremki na muffiny”, ja użyłam papierowych foremek, także nic nie smarowałam. W misce miksujemy masło z cukrem, następnie dodajemy jajka i ekstrakt waniliowy i ponownie miksujemy
  • W osobnej miseczce łączymy ze sobą mąkę, proszek do pieczenia, sól i sodę oczyszczoną. Do dużej miski na przemian dodajemy „suchą mieszankę” i kwaśną śmietanę- za każdym razem dokładnie miksujemy łącząc wszystkie składniki ze sobą
  • Na koniec wrzucamy do miski jabłka i delikatnie łyżką mieszamy. Gotową masę nakładamy do foremek do 2/3 wysokości
  • Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni
  • Posypka: wszystkie składniki ze sobą należy wymieszać. Na każdą muffinke nakładamy warstwę posypki, uciskając delikatnie, by się połączyła z ciastem
  • Muffinki pieczemy około 30 minut, patyczek po wbiciu w muffinkę powinien być suchy. Gotowe muffinki świetnie smakują z kawą lub z kakao. Mniam!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *