Restaurant Week Wrocław Jesień 2016

W ramach festiwalu Wrocław Resturant Week 2016r zostałam zaproszona do ambasadorowania  podczas tej jesiennej edycji, co było dla mnie dużym wyróżnieniem 🙂 Przetestowałam menu w wybranych restauracjach i podzieliłam się z Wrocławianami moimi wrażeniami na Instagramie 🙂

Dla tych, którzy jeszcze nie wiedzą, Restaurant Week to festiwal w którym uczestniczą wybrane restauracje w największych miastach Polski. Restauracje przygotowują specjalne menu, popisowe i wyjątkowe: przystawka, danie główne oraz deser. Gość rezerwuje sobie stolik w wybranej przez siebie restauracji za jedyne 39 zł i może skosztować na prawdę wyjątkowe rzeczy, których na co dzień nie jada lub są trudno dostępne 🙂

Oczywiście podczas festiwalu odbywają się również inne wydarzenia kulturalne: warsztaty, wykłady, spotkania.


W tym roku miałam okazję przetestować restaurację Alyki.    Świetnie trafiłam 😉
Na wstępie zostaliśmy z mężem bardzo ciepło przywitani przez właściciela restauracji Pana Jacka oraz kelnera Pana Grzegorza. Pan Jacek zauroczył nas historią powstania tej restauracji oraz zaproponował skosztować nalewki ich produkcji, opartej na greckich owocach.

14566713_2086878781537890_777965774424768512_n

Jako, że byłam w ciąży 😉 to dostałam lemoniadę pietruszkową, która pozytywnie mnie zaskoczyła. Nie jestem fanem warzywnych lemoniad, a o dziwo wypiłam całą 😉  Była delikatna w smaku, z dodatkiem imbiru, cytryny, i miodu, czyli….zdrowo 😀

Przejdźmy do konkretów 😉

Przystawka w formie kremu z dyni. Niby brzmi banalnie, ale tak nie było… Krem był z dodatkiem oliwy pomidorowej, kremu fresh, marynowanego imbiru i nasturcja. Niesamowite połączenie smaków 🙂

14624411_996458213832827_809965041716559872_n

Danie główne: zakotwiczyła polędwica z dorsza w towarzystwie pasternaka, selera naciowego, soczewicy, popcornu z kaszy gryczanej oraz emulsji z malin…No niebo w gębie 🙂 Zdrowo, pysznie i intrygująco.

14487403_1316072108404898_4040457468298395648_n

Deser… 😀 czyli coś na co zawsze czekam z niecierpliwością 😀 był najbardziej zaskakujący pod względem efektu podania 😉

14566767_322343641451253_8841481759850758144_n

Tadam!!! :

14553254_1857171747846183_60619791186001920_n

Wisienka wieczoru 😉 Ciasto brownie z pyszną galaretką agrestową, żel gruszkowy, mango, wiśnia i ….dym gruszkowy.

Na koniec zdjęcie z szefem kuchni, Panem Pawłem Błaszczyk, który poświęcił nam dużo czasu. Po więcej info zapraszam na instagrama 🙂

14482813_316458542055305_7561934865487101952_n

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *