W ramach festiwalu Wrocław Resturant Week 2016r zostałam zaproszona do ambasadorowania podczas tej jesiennej edycji, co było dla mnie dużym wyróżnieniem 🙂 Przetestowałam menu w wybranych restauracjach i podzieliłam się z Wrocławianami moimi wrażeniami na Instagramie 🙂
Dla tych, którzy jeszcze nie wiedzą, Restaurant Week to festiwal w którym uczestniczą wybrane restauracje w największych miastach Polski. Restauracje przygotowują specjalne menu, popisowe i wyjątkowe: przystawka, danie główne oraz deser. Gość rezerwuje sobie stolik w wybranej przez siebie restauracji za jedyne 39 zł i może skosztować na prawdę wyjątkowe rzeczy, których na co dzień nie jada lub są trudno dostępne 🙂
Oczywiście podczas festiwalu odbywają się również inne wydarzenia kulturalne: warsztaty, wykłady, spotkania.
W tym roku miałam okazję przetestować restaurację Alyki. Świetnie trafiłam 😉
Na wstępie zostaliśmy z mężem bardzo ciepło przywitani przez właściciela restauracji Pana Jacka oraz kelnera Pana Grzegorza. Pan Jacek zauroczył nas historią powstania tej restauracji oraz zaproponował skosztować nalewki ich produkcji, opartej na greckich owocach.
Jako, że byłam w ciąży 😉 to dostałam lemoniadę pietruszkową, która pozytywnie mnie zaskoczyła. Nie jestem fanem warzywnych lemoniad, a o dziwo wypiłam całą 😉 Była delikatna w smaku, z dodatkiem imbiru, cytryny, i miodu, czyli….zdrowo 😀
Przejdźmy do konkretów 😉
Przystawka w formie kremu z dyni. Niby brzmi banalnie, ale tak nie było… Krem był z dodatkiem oliwy pomidorowej, kremu fresh, marynowanego imbiru i nasturcja. Niesamowite połączenie smaków 🙂
Danie główne: zakotwiczyła polędwica z dorsza w towarzystwie pasternaka, selera naciowego, soczewicy, popcornu z kaszy gryczanej oraz emulsji z malin…No niebo w gębie 🙂 Zdrowo, pysznie i intrygująco.
Deser… 😀 czyli coś na co zawsze czekam z niecierpliwością 😀 był najbardziej zaskakujący pod względem efektu podania 😉
Tadam!!! :
Wisienka wieczoru 😉 Ciasto brownie z pyszną galaretką agrestową, żel gruszkowy, mango, wiśnia i ….dym gruszkowy.
Na koniec zdjęcie z szefem kuchni, Panem Pawłem Błaszczyk, który poświęcił nam dużo czasu. Po więcej info zapraszam na instagrama 🙂