Tarta czekoladowa z dżemem z czarnej porzeczki

Bardzo czekoladowa tarta. Nie jest za słodka, porzeczka świetnie łamie intensywny smak czekolady. Ganasz z czekolady deserowej sprawia, że tartę spokojnie można podpiąć pod „fit ciasto”.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Forma: do tarty, średnica 26 cm; Temperatura: 180 stopni; Czas pieczenia: ok. 15 minut;

Składniki:

Ciasto:

  • 150g masła
  • 200g mąki pszennej tortowej
  • 3 żółtka
  • 40g kakao
  • 40g cukru pudru
  • szczypta soli
  • mały słoiczek dżemu 100% owoców z czarnej porzeczki

Ganasz:

  • 200ml śmietanki 30%
  • 200g czekolady deserowej
  • 50g miękkiego masła
  • 2 łyżki cukru pudru

Sposób przygotowania:

Ciasto:

  • Do miski przesiać mąkę, kakao, dodać cukier puder, żółtka, szczyptę soli oraz posiekane masło. Całość zagniatamy do uzyskania jednolitego ciasta. Formujemy kulę, zawijamy w folię i wkładamy do lodówki na około 30 minut
  • Ciasto przekładamy do formy(ja robię to ręcznie, można ciasto również rozwałkować) dno oraz boki dokładnie wylepiamy ciastem. Nakłuwamy ciasto widelcem i ponownie wkładamy do lodówki. W tym czasie rozgrzewamy piekarnik, następnie prosto z lodówki wkładamy tartę do piekarnika. Pieczemy około 15-20 minut. Upieczoną tartę odstawiamy do wystygnięcia
  • Dżem gotujemy w garnuszku w celu odparowania. Ciepły wykładamy na tartę. Ciasto z dżemem wkładamy do lodówki

Ganasz:

  • W garnuszku zagotowujmy śmietanę. Zdejmujemy z ognia, dodajemy połamaną czekoladę i mieszamy aż się roztopi. Delikatnie miksujemy i dodajemy masło oraz cukier puder. Całość zmiksować
  • Na przestudzoną tartę wylewamy ganasz (zostawiając trochę do dekoracji). Studzimy tartę, najlepiej w temperaturze pokojowej lub wkładamy do lodówki
  • Za pomocą rękawa cukierniczego dekorujemy tartę pozostawionym wcześniej ganaszem. Całą tartę delikatnie oprószyć kakao.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *