Tort czekoladowy

Forma: tortownica średnica 24cm; Temperatura: 160 stopni; Czas pieczenia: 1,20h;

Składniki:

Ciasto:

  • 200g gorzkiej czekolady
  • 200g masła
  • 1 szklanka mleka
  • 3 jajka
  • 1 szklanka cukru brązowego
  • 150g mąki pszennej
  • ½ szklanki kakao
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Masa:

  • 2 puszki masy kajmakowej (800g)
  • 250g gorzkiej czekolady
  • 50 g gorzkiej czekolady do dekoracji

Sposób przygotowania:

  • W garnuszku roztapiamy masło z mlekiem. Dodajemy czekoladę i rozpuszczamy do uzyskania gęstego sosu czekoladowego
  • Do miski przesiewamy mąkę, kakao oraz dodajemy sodę i proszek- całość wymieszać
  • Przestudzony sos czekoladowy przelewamy do większej miski i dodajemy po jednym całym jajku ciągle mieszając. Następnie partiami dodajemy suchą mieszankę i mieszamy, aż składniki się połączą
  • Dno formy wyłożyć papierem do pieczenia, boki cienko posmarować masłem. Przelewamy ciasto do formy i pieczemy do tzw. suchego patyczka. Ja piekłam około 1h i 20 minut
  • Po upieczeniu (po przestudzeniu) kroimy wzdłuż tort na 3 części
  • Przygotowujemy masę, czyli kajmak umieścić w misce, roztopioną czekoladę w kąpieli wodnej dodajemy do masy ciągle miksując
  • Każdą warstwę tortu przekładamy masą oraz smarujemy boki tortu
  • Do dekoracji możemy roztopić w kąpieli wodnej 50g gorzkiej czekolady, na papierze do pieczenia porobić formy ozdobne wg gustu i włożyć na chwilę do zamrażalki. Następnie zastygniętą formę przełożyć na tort

Smacznego 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *