Rolada truskawkowa

Forma: Blaszka; Temperatura: 180 stopni;  Czas pieczenia: 15-20 minut;

Składniki:

Ciasto:

  • 4 jajka
  • 1/3 szklanki cukru
  • 2 łyżki cukru waniliowego
  • 1/3 szklanki mąki pszennej
  • 1/3 szklanki mąki ziemniaczanej
  • Pół łyżeczki proszku do pieczenia

Masa:

  • Dżem truskawkowy/ lub świeże truskawki
  • 250g serka mascarpone

Sposób przygotowania:

  • Białka ubić ze szczyptą soli. Dodajemy cukier i cukier waniliowy. Cały czas ubijamy, aż do uzyskania gęstej piany
  • Do masy dodajemy po jednym żółtku i po każdym delikatnie miksujemy na najmniejszych  obrotach
  • Obie mąki przesiać do miseczki i wymieszać z proszkiem do pieczenia.  Wsypujemy partiami do masy i mieszamy drewnianą łyżką do połączenia się składników
  • Płaską blachę wyłożyć papierem do pieczenia i wylewamy ciasto. Piekarnik nagrzewamy na  180 stopni i pieczemy około 15-20 minut
  • Dżem lub truskawki łączymy z serkiem mascarpone do uzyskania jednolitej masy
  • Upieczone ciasto wraz papierem do pieczenia wykładamy na wilgotną ściereczkę, przykrywamy drugą wilgotną ściereczką i obracamy ciasto do góry nogami tak, aby papier do pieczenia był na górze
  • Jak ciasto ostygnie i trochę zwilgotnieje, to odrywamy papier. Ciasto smarujemy masą truskawkową i zwijamy szybko roladę
  • Gotowe ciasto można ozdobić polewą czekoladową lub cukrem pudrem

Smacznego:)

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *