Ciasto z dyni

Forma: do tarty, średnica 26cm lub tortownica średnica 24; Temperatura: 180 stopni; Czas pieczenia 45 minut;

Składniki:

  • ½ szklanki brązowego cukru
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • 1/3 szklanki białego cukru
  • 2 jajka
  • 2 łyżki cynamonu
  • Płaska łyżeczka gałki muszkatołowej
  • Pół łyżeczki mielonego imbiru
  • Szczypta soli
  • 3 kopiate łyżki śmietany kremówki- 36%
  • 2 szklanki miąższu z dyni
  • 2 łyżki miodu
  • 2 łyżki mąki pszennej tortowej
  • Szczypta sody oczyszczonej

Sposób przygotowania:

  • W miseczce łączymy ze sobą cukry, przyprawy i sodę. W dużej misce roztrzepujemy jajka następnie dodajemy suche składniki z pierwszej miseczki i dynię*. Całość miksujemy na małych obrotach
  • Do całości dodajemy śmietanę, miód oraz mąkę. Nagrzewamy piekarnik, przelewamy ciasto do formy i pieczemy około 45 minut. Po upieczeniu ciasto należy ostudzić

*Miąższ z dyni można zrobić na kilka sposobów. Dla mnie najprostsza i najwygodniejsza wersja jest taka, że pół dyni zawijam w folie aluminiową i wkładam do nagrzanego piekarnika (170stopni) na około 40 minut. Sprawdzam widelcem czy jest już miękka, jeżeli tak to wyciągam.  Skórka sama odchodzi, a dynię miksuję blenderem robiąc puree.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *