Czekoladowe babeczki z dodatkiem kawy, kremem mascarpone + kaki oraz niespodzianką w środku w postaci nutelli :)

Babeczki mogą na pierwszy rzut oka wydawać się, że będą bardzo słodkie. Jednakże jest to mylne wrażenie, powiedziałabym raczej, że mają zrównoważony smak i słodkość 🙂 Polecam, bo znikają w mgnieniu oka 🙂

Forma: na muffiny +papilotki; Temperatura: 170/180 stopni; Czas pieczenia: 25 minut; Ilość: 8-12 sztuk w zależności od wielkości papilotek;

Składniki:

  • masła
  • 1/2 szklanki zaparzonej kawy
  • 1/2 szklanki ciemnego kakao
  • 150g jogurtu naturalnego
  • 2 jajka
  • 1  szklanka cukru
  • 1,5 szklanka mąki pszennej tortowej
  • Szczypta soli
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • Nutella

Krem:

  • 190-200 ml śmietanki 30%
  • 250 g serka mascarpone
  • 5 łyżek cukru pudru
  • Kaki do dekoracji lub inny owoc

Sposób przygotowania:

  • W garnuszku rozpuszczamy masło, dodajemy kawę oraz kakao. Zdejmujemy z palnika i mieszamy. Do miski dodajemy jaja i jogurt, krótko i na wolnych obrotach miksujemy. Lekko przestygniętą czekoladę wlewamy do miski i ponownie całość miksujemy
  • W osobnej miseczce przesiewamy mąkę z proszkiem i sodą, solą i dodajemy cukier. Suche składniki dodajemy do miski i całość szybko ze sobą łączymy mikserem. Ciastem wypełniamy papilotki do 2/3 wysokości
  • Wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy około25 minut. Gotowe babeczki zostawimy do ostygnięcia. Wykrawamy na środku mały otwór i nadziewamy babeczki po łyżeczce nutelli

Krem:

  • Do miski wrzucamy mascarpone i zimną śmietankę (najlepiej dodawać ją partiami, za każdym razem dokładnie miksując). Dodajemy cukier puder.  Ubijamy całość. Krem przekładamy do rękawa cukierniczego i dekorujemy nim babeczki. Wcześniej wykrojone ciasto możemy wykorzystać do dekoracji babeczek, posypując okruszkami krem. Na wierzch kremu położyć wybrane przez siebie owoce

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *