Ciasto kawowo-truskawkowe z galaretką

Forma: tortownica 24cm; Czas pieczenia: 35 minut; Temperatura: 160 stopni;

Składniki:

Biszkopt:

  • 5 jajek
  • 3/4 szklanki mąki pszennej
  • 4 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 szklanki cukru

Reszta składników:

  • 2 opakowania galaretki truskawkowej
  • 30 dag świeżych truskawek
  • Filiżanka świeżo zaparzonej kawy
  • 0,5 kg  serka mascarpone
  • ½ szklanka cukru pudru
  • Gorzkie kakao

Sposób przygotowania:

Biszkopt:

  • Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na puszystą pianę.  Dodajemy cukier i ponownie miksujemy. Dodajemy żółtka oraz mąki z proszkiem do pieczenia. Delikatnie łączymy składniki
  • Tortownicę wykładamy papierem do pieczenia (tylko dno) i przelewamy ciasto
  • Pieczemy aż do suchego patyczka. Wyjąć z piekarnika i odłożyć do ostygnięcia Następnie obkrawamy boki ciasta  i wyjmujemy biszkopt

Masa:

  • Serek mascarpone miksujemy z cukrem pudrem do uzyskania puszystej masy. Parzymy naszą ulubioną, mocną kawę. Truskawki myjemy i przekrawamy na pół
  • Galaretkę przygotowujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu
  • Biszkopt nasączamy kawą, smarujemy masą mascarpone i prószymy gorzkim kakao. Na wierzch układamy pokrojone truskawkami, a całość zalewamy galaretką. Wstawiamy do lodówki do schłodzenia

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *