Sernik z brzoskwiniami

Forma: tortownica: 24cm; Temperatura: 175 stopni; Czas pieczenia: około 1h i 15 minut;

Składniki:

  • 5 jajek
  • Łyżka soku z cytryny
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 70g miękkiego masła
  • Puszka brzoskwiń (zużyjemy około 5 połówek)
  • 1 kg zmielonego, gładkiego twarogu do sernika

Sposób przygotowania:

  • W misce miksujemy same żółtka z cukrem pudrem, dodajemy sok z cytryny. Stopniowo dodajemy zmielony ser, łyżka po łyżce ciągle miksując. Na koniec dodajemy  masło i dalej miksujemy na gładką masę
  • W osobnym naczyniu ubijamy białka ze szczyptą soli na sztywną pianę. Do masy serowej dodajemy stopniowo pianę z białek i łączymy za pomocą drewnianej łyżki
  • Piekarnik nagrzać, formę wysmarować tłuszczem, obsypać bułką tartą, a jej nadmiar wysypać. Przelewamy prawie całą masę serową…. Prawie ponieważ z 4-5 łyżek będą potrzebne na zakrycie brzoskwiń. Na ciasto układamy pokrojone na paseczki lub kawałeczki brzoskwinie i przykrywamy warstwą masy serowej. Wkładamy do piekarnika i pieczemy ponad godzinę

 *Jeżeli sernik z wierzchu za bardzo się będzie rumienił to należy go przykryć folią aluminiową
* Ciasto upieczone nie wyjmujemy od razu z piekarnika bo nam opadnie, lekko uchylamy drzwiczki i zostawiamy, aż trochę ciasto ostygnie
* Ciasto po wyjęciu może się trochę trząść i wydawać się płynne/nieupieczone. Ale to normalne i jak tylko ostygnie to zrobi się zwarte
* Sernik wychodzi lekki, nie za słodki oraz bardzo mokry (przez brzoskwinie)

Smacznego 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *