Tarta z jabłkami

Forma: do tarty, średnica 24cm ; Temperatura: 180 stopni; Czas pieczenia: 50 minut;

 Składniki:

  • 150g masła
  • 1 łyżka wody
  • 1 ¾ szklanki mąki
  • 2 jajka
  • ½ szklanki cukru
  • Szczypta soli
  • 16g cukru waniliowego
  • 4-6 sztuk jabłek
  • 1 łyżka cynamonu
  • Cukier brązowy
  • Cytryna

Sposób przygotowania:

  • Do miski wrzucić: masło, mąkę, jaja, cukier, sól, wodę  i ręcznie ugnieść. Wyłożyć ciastem formę do tarty po same brzegi i włożyć do lodówki na 30 minut
  • 4 duże jabłka obrać i pokroić w kostkę. Podsmażyć na patelni/garnuszku, dodać cukier waniliowy i cynamon. Smażyć, aż zmiękną
  • Jabłka wyłożyć na ciasto. Pozostałe ½ jabłka pokroić na cienkie plasterki i ułożyć na cieście. Skropić ciasto sokiem z cytryny i posypać cukrem brązowym
  • Ciasto pieczemy około 50 minut do zarumienia się brzegów ciasta oraz jabłek

Smacznego 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *