Pączki z marmoladą różaną

Czas przygotowania: około 3h; Ilość: około 30 sztuk;

Składniki:

  • 1 ¾ szklanki mąki chlebowej
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 1/3 szklanki cukru
  • 100g roztopionego, chłodnego masła
  • Pół szklanki wody (temperatury pokojowej)
  • Pół szklanki mleka (temperatury pokojowej)
  • 3 jaja
  • 7g suchych drożdży
  • Pół łyżeczki soli
  • 1 łyżka wódki
  • Smalec/ Olej rzepakowy

Sposób przygotowania:

  • Mąkę pszenną przesiać do dużej miski dodać drożdże i wymieszać.  Dodajemy resztę składników i zaczynamy wyrabiać ciasto, pod koniec dodajemy rozpuszczone masło. Wyrabiamy tak długo, aż ciasto będzie gładkie i jednolite. Ciasto formujemy w kulkę i wkładamy do miski, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia ciasta (około 1h)
  • Po podwojeniu objętości ciasta wyjmujemy je na oprószony mąką blat. Rozwałkowujemy na grubość około 1cm. Następnie szklanką/ kieliszkiem do wina o średnicy 7 cm wykrawamy okrągłe pączusie. Odkładamy je na blat oprószony mąką, do podwojenia objętości
  • Po kolejnym wyrośnięciu smażymy pączki w rozpuszczonym smalcu lub oleju rzepakowym rozgrzanym do temperatury 180ºC.  Pieczemy pączki z obu stron po kilka „chwil”. Po usmażeniu wyciągamy i wycieramy z nadmiaru tłuszczu papierem. Po lekkim przestudzeniu zaczynamy nadziewać nasze pączki  marmoladą różaną lub inną ulubioną konfiturą

Smacznego 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *