Ciasto cytrynowe

Forma: tortownica 24 cm; Temperatura: 180 stopni; Czas pieczenia: 1h 20 minut;

Składniki:

  • 250 dag miękkiego masła
  • 3 jajka
  • 2 szklanki mąki pszennej tortowej
  • 1 szklanka cukru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 0,5 szklanki mleka 3,2%
  • 4 cytryny
  • Szczypta soli

    Do polewy cytrynowej: sok z dwóch cytryn + 5 łyżek cukru

Sposób przygotowania:

  • Przygotować formę do ciasta, wysmarować dno i brzegi tłuszczem, posypać bułką tartą i nadmiar jej sunąć z formy
  • Skórkę z czterech cytryn zetrzeć na drobnej tarce i wycisnąć do osobnego rondelka sok z dwóch cytryn i odłożyć na później
  • Do miseczki przesiać mąką razem z proszkiem do pieczenia i odstawić na 10 minut. Następnie w dużej misce miksujemy masło z cukrem, dodajemy po kolei jajka i miksujemy. Dodać mleko,  sól i ponownie miksować dodając do całości mąkę z proszkiem. Na końcu miksowania dodajemy skórkę z cytryn i na wolnych obrotach mieszamy
  • Nagrzewamy piekarnik na 180 stopni i przelewamy masę ciasta do formy, wyrównując ją. Pieczemy ciasto około godziny i dwudziestu minut w zależności od piekarnika. Ciasto ma być suche po wbiciu w nie patyczka. Jeżeli wierzch będzie się za bardzo rumienił można przykryć go papierem do pieczenia lub folią aluminiową
  • Rondelek z sokiem z cytryn wraz z cukrem podgrzewamy do rozpuszczenia się. Jeżeli po skosztowaniu syropu jest dla Was za kwaśny to śmiało dodać jeszcze łyżkę cukru, ale pamiętajcie że ciasto jest również słodkie
  • Po upieczeniu ciasta nakłuwamy go patyczkiem do szaszłyków dość obficie (ciasto wtedy głębiej wchłonie sok) i dokładnie nasączamy je polewą
  • Po ostygnięciu posypać ciasto cukrem pudrem

Smacznego 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *