Marchewkowe muffinki z miodem i orzechami

Forma: do muffinek; Temperatura: 180 stopni; Czas pieczenia: 30 minut; Ilość: 8-12 sztuk w zależności od wielkości foremek;

Składniki:

  • 30dag  marchewki
  • 1 pomarańcza
  • 100 g masła
  • 4 łyżki miodu
  • 80 ml mleka
  • 2 jajka
  • 250 g mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1 cukier wanilinowy
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 100 g cukru trzcinowego

Polewa:

  • 60 g białej czekolady
  • 1 mały jogurt naturalny
  • Garść orzechów włoskich

Sposób przygotowania:

  • Marchewki obrać i zetrzeć na tarce na małych oczkach. Pomarańczę myjemy i również trzemy skórkę na tarce
  • Wyciskamy sok z pomarańczy, przelewamy do garnuszka, dodajemy masło, miód i mieszamy na małym ogniu do momentu roztopienia się masła i połączenia składników. Odstawiamy z ognia, przelewamy do większej miski, dodajemy jajka i mieszamy całość
  • W drugiej miseczce należy przesiać mąkę, dodać proszek do pieczenia, sodę,  cukier wanilinowy, cynamon i cukier trzcinowy. Całość wymieszać
  • Do mokrych składników wsypać suche, dodajemy marchewkę i całość miksujemy na wolnych obrotach do momentu połączenia się składników
  • Ciasto nakładamy do papilotek i wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy 30 minut
  • Polewa: czekoladę roztapiamy w garnuszku razem z jogurtem, polewamy gotowe muffinki i dekorujemy orzechami

Smacznego:):)

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *