Orzechowa Szarlotka

Mocno orzechowa, mocno jabłkowa, zdrowa i fit 🙂 czego chcieć więcej 😀 Polecam!

Forma: tortownica 24/25cm; Temperatura: 180 stopni; Czas pieczenia: 35 minut;

Składniki:

  • 150 g mąki orkiszowej (można użyć również mąki owsianej bezglutenowej)
  • 90 g zmielonych orzechów włoskich
  • 60 g zmielonych migdałów
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 3 łyżki ksylitolu lub 3 łyżki cukru trzcinowego
  • 50 g oleju kokosowego (ewentualnie masła)
  • Około 1,5 kg jabłek
  • 10g cukru waniliowego
  • 1 łyżka cynamonu

Sposób przygotowania:

  • Ciasto: Do miski dodać wszystkie składniki poza jabłkami, cynamonem i cukrem waniliowym.  Całość wymieszać.  Zlepiamy ciasto w jedną kulkę i wkładamy do lodówki na czas przygotowania jabłek
  • Jabłka: obrać, pokroić w większą kostkę i smażyć w garnku lub na patelni przez około 20 minut aż jabłka zmiękną. Dodajemy cukier waniliowy oraz cynamon
  • Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni C. Połową ciasta wyłożyć spód formy, następnie wykładamy jabłka. Drugą części ciasta  rozdrobnić i  rozsypać na jabłkach. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy około 35 minut. Jeżeli góra ciasta będzie za mocno się rumienić, to można przykryć z wierzchu folią aluminiową

Smacznego:)

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *