Ciasto mocno marchewkowe

Ciasto jest nie tylko zdrowszą przekąską 😉 ale również nadaje się w gości 😉
Puszyste, wilgotne i aromatyczne mmmniam, jeżeli macie w domu zalegającą marchewkę to ten przepis będzie dla Was idealny 🙂

Forma: tortownica 25-26cm; Temperatura: 180 stopni; Czas pieczenia: 50 minut;

Składniki:

Ciasto:

  • 4- 5 średnich marchewek
  • 1,5 szklanki mąki
  • 4 jajka
  • 1 szklanka oleju
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka cynamonu

Polewa:

  • 125g serka philadelphia
  • 2 łyżki masła
  • 4-5 łyżek cukru pudru
  • Cynamon

Sposób przygotowania:

  • Marchewkę trzemy na tarce o drobnych oczkach.  Do miski wkładamy jajka i miksujemy mikserem z cukrem , powoli dolewamy olej  i ciągle miksujemy.  W osobnej miseczce mieszamy  mąkę, proszek do pieczenia i sodę. Suche składniki dodajemy do mokrych i całość łączymy ze sobą mikserem. Ciasto powinno być gęste. Dodajemy cynamon i wsypujemy startą marchewkę, całość łączymy ze sobą.
  • Formę  natłuszczamy, dno wykładamy papierem do pieczenia. Wlewamy ciasto i pieczemy około 50 minut
  • Polewa: Wszystkie składniki dokładnie ze sobą miksujemy. Smarujemy wierzch ciasta i możemy lekko posypać cynamonem. Możemy również przekroić ciasto na pół i posmarować cienko kremem, wówczas należy podwoić składniki na polewę

Smacznego 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *