Zakochana babka z ukrytym sercem ;)

Ciasto jest idealną propozycją na walentynkowy wieczór. Proste w wykonaniu, a bardzo efektowne, zaskakujące i robiące wrażenie. Można je ozdobić na bogato kremem, lukrem itp wg naszego uznania 🙂 Polecam 🙂

Forma: podłużna forma keksowa (1kg); Temperatura: 180 stopni; czas pieczenia: 2x po około 45 minut;

Składniki:

Czerwony biszkopt:

  • 175g drobnego cukru
  • 175g miękkiego masła
  • 3 jajka
  • 175g przesianej mąki tortowej
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • barwnik spożywczy

Biszkopt tradycyjny:

  • 225g drobnego cukru
  • 225g miękkiego masła
  • 4 jajka
  • 225g przesianej mąki tortowej
  • 1,5 płaskiej łyżeczki proszku do pieczenia

Dekoracja:

  • wg uznania: cukier puder, krem np z mascarpone, lukier

Sposób przygotowania:

  • Biszkopt czerwony: miksujemy masło z cukrem na lekki i puszysty krem, dodajemy po jednym jajku ciągle miksując. Następnie dodajemy mąkę połączoną z proszkiem do pieczenia. Na samym końcu do całości dodajemy barwnik spożywczy ( ja użyłam w proszku)
  • Piekarnik nagrzewamy. Formę smarujemy masłem i wykładamy papierem do pieczenia. Ciasto przelewamy do formy i wyrównujemy. Pieczemy około 35 minut do momentu, gdzie ciasto dobrze wyrośnie i nabierze jędrności. Gotowe ciasto studzimy i wyciągamy z formy
  • Gdy ciasto wystygnie, nożem wyrównujemy górę ciasta, a następnie przekrawamy ciasto wzdłuż na dwie części. Wycinamy z ciasta serca przy użyciu formy  do wykrawania. Odkładamy biszkoptowe serduszka, by ciasto odpoczęło. W tym czasie przygotowujemy ciasto na tradycyjny biszkopt
  • Biszkopt tradycyjny: Postępujemy tak samo jak w przypadku biszkoptu czerwonego pomijając barwnik spożywczy. Ponownie formę smarujemy masłem i wykładamy papierem do pieczenia.  Nakładamy ciasto do formy do wysokości 3 centymetrów, wyrównujemy
  • Umieszczamy czerwone serduszka wzdłuż środkowej osi formy. Układamy je blisko siebie, ale nie wciskamy ich w świeżo nałożoną masę biszkoptową. Pozostawiamy 2 cm przerwy od krótszych boków formy
  • Pozostałym ciastem wypełniamy formę, ostrożnie i dokładnie zakrywając rząd serduszek
  • Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy około 45-50 minut. Jeżeli z wierzchu ciasto za bardzo się będzie rumieniło, można przykryć folią aluminiową
  • Gotowe ciasto pozostawiamy do ostygnięcia. Wyjmujemy z formy i dekorujemy wg uznania

Smacznego 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *