Marcepanowe czekoladki z orzechem laskowym

Mniam 🙂 słodka propozycja Walentynkowa i nie tylko 🙂
Warto zrobić taki prezencik drugiej osobie niż kupować gotowe, sklepowe bombonierki 🙂 na pewno to baaaardziej doceni 😉

Bez pieczenia; Ilość: około 10-15 sztuk;

Składniki:

  • 10-15 orzechów laskowych
  • 200g masy marcepanowej, dobrej jakości np z Lubeki
  • 60g cukru pudru
  • 30g zmielonych płatków migdałów
  • 3 łyżki soku z pomarańczy

Dekoracja:

  • 60g gorzkiej czekolady
  • 40g zmielonych płatków migdałów

Sposób przygotowania:

  • Do miski wrzucamy masę marcepanową, przesiany cukier puder, zmielone migdały i sok z pomarańczy. Całość ręcznie ugniatamy w jednolitą masę. Odrywamy po kawałku ciasta, formujemy w dłoniach kulkę, robimy wgłębienie palcem i wkładamy orzech laskowy- zamykamy kulkę
  • Gotowe marcepanowe kuleczki zanurzamy w gorzkiej czekoladzie, wcześniej rozpuszczonej w kąpieli wodnej. Następie marcepanowe czekoladki obtaczamy w zmielonych płatkach migdałów
  • Gotowe kuleczki wkładamy do lodówki na około godzinę

Smacznego:)

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *