Czekoladowe pralinki z serka mascarpone w gorzkiej czekoladzie

on

Bardzo proste i szybkie pralinki do przygotowania, kiedy najdzie nas ochota na coś słodkiego 🙂

Składniki:

  • 125g serka mascarpone
  • 100g gorzkiej czekolady

Polewa do obtoczenia:

  • około 80g gorzkiej czekolady (lub można dać pół na pół: 40g gorzkiej, 40g mlecznej)
  • 2 łyżki masła

Sposób przygotowania:

  • Czekoladę roztopić w rondelku lub w kąpieli wodnej. Ser mascarpone rozmiksować krótko mikserem. Dodać do niego roztopioną czekoladę i wymieszać łyżką. Masę wstawiamy do lodówki na około 1h20min
  • Łyżką nabieramy masę czekoladową i formujemy trufle, ułożyć na talerzu wyłożonym papierem do pieczenia i ponownie wkładamy do lodówki
  • Roztapiamy czekoladę z dodatkiem masła. Czekoladowe kulki maczamy w czekoladzie i układamy na czystym talerzu. Ponownie wstawiamy do lodówki i podajemy po zastygnięciu czekolady 🙂 Gotowe pralinki najlepiej przechowywać w lodówce

Smacznego:)

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *