Tiramisu

Klasyczny włoski deser, pyyyycha 🙂
Jak dla mnie cała kuchnia włoska jest w moim guście i zwykle po wakacjach we Włoszech przywożę ze sobą nie tylko piękne wspomnienia, ale i dodatkowy bagaż w postaci ekstra kilogramów tu i ówdzie 😉

Forma: Naczynie żaroodporne lub forma o wymiarach 20cmx25cm;

Składniki:

  • 200g włoskich podłużnych biszkoptów
  • 500g serka mascarpone
  • 3 średniej wielkości jaja
  • 45g drobnego białego cukru
  • 300ml kawy espresso
  • 7 łyżek likieru Amaretto
  • Szczypta soli
  • Kakao

Sposób przygotowania:

  • Przygotowaną kawę przelewamy do szerokiego naczynia, np do głębokiego talerza, aby wygodnie było w nim moczyć biszkopty. Do kawy dodajemy likier Amaretto
  • Jajka należy sparzyć wodą. Żółtka oddzielamy od białek
  • Żółtka ucieramy z cukrem,, a następnie dodajemy mascarpone- krótko miksujemy
  • Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę. Pianę z białek delikatnie łyżką przekładamy do masy z mascarpone i łączymy całość
  • Biszkopty zanurzamy pojedynczo w kawie z obu stron i układamy jeden obok drugiego w naczyniu lub formie
  • Na biszkopty wykładamy połowę masy, następnie układamy kolejną warstwę biszkoptów i przykrywamy resztą masy
  • Ciasto wstawiamy do lodówki na co najmniej 6 godzin
  • Przed podaniem oprószamy grubo kakaem

Smacznego:)

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *