Sernikospresso


Kombinowałam i wykombinowałam 🙂 Serniki uwielbiam i nie wiem jak Wy, ale ja do ciasta zawsze muszę mieć kawę. Hmm więc czemu by kawy nie połączyć z ciastem? Ciasto miało być delikatne, kremowe, z lekką nutą kawy, ale żeby nie było zbyt intensywne i muszę przyznać, że właśnie takie pyszniaste mi wyszło 😉

Forma: tortownica 25cm; Temperatura: 210stopni->160 stopni; Czas pieczenia: 15min-> 45minut;

Składniki:

Spód:

  • 215g kakaowych ciastek
  • 70g roztopionego masła

Masa:

  • 500g twarogu, zmielonego na gładko
  • 500g mascarpone (używam włoskiego)
  • 190g drobnego cukru
  • 3 pełne łyżki mąki pszennej
  • 3 jajka
  • 3 żółtka
  • 55ml dobrej jakości kawy espresso (Kongo Kivu)
  • 3 płaskie łyżki kawy rozpuszczalnej w granulkach

Polewa:

  • 40g czekolady gorzkiej belgijskiej Ekwador
  • 40g czekolady mlecznej blegijskiej
  • 40 ml śmietanki 30%

Sposób przygotowania:

  • Spód: Ciastka dajemy do woreczka i tłuczemy je tłuczkiem na drobny pył lub w blenderze. Przesypujemy ciastka do miski, dodajemy roztopione masło i ugniatamy ręcznie ciasto. Wykładamy spód ciasta w tortownicy. Tortownicę wkładamy do lodówki na 20 minut
  • Masa: Wszystkie składniki na masę wrzucamy do miski i całość miksujemy do momentu połączenia się. Masę przelać na spód do tortownicy. Pieczemy sernik 15 minut w temperaturze 210 stopni. Następnie zmniejszamy temperaturę do 160 stopni i pieczemy 45 minut. Jeżeli ciasto za bardzo by nam się rumieniło z wierzchu to można przykryć folią aluminiową
  • Gotowe ciasto wyciągamy do przestygnięcia, następnie schładzamy w lodówce
  • Polewa: Czekolady roztapiamy w kąpieli wodnej ze śmietanką i finezyjnie dekorujemy wierzch naszego sernika

Smacznego:)

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *