Wiosenna edycja Restaurant Week 2017 – degustacja w Grande Papa Restaurant&Bar

Po raz kolejny mam przyjemność być ambasadorką festiwalu najlepszych restauracji – Restaurant Week w wiosennej edycji pod hasłem „emocje na talerzach”.
W festiwalu bierze udział ponad 350 restauracji w 25 miastach i najlepsi kucharze zaserwują nam zmysłowe doświadczenie w postaci trzydaniowego menu: przystawka, danie główne i deser w wyjątkowej festiwalowej cenie – 39 zł! 😍 Festiwal rusza 21 kwietnia i trwać będzie do 30 kwietnia. Jednakże, już teraz możecie rezerwować stoliki na stronie: www.restaurantweek.pl
Baaardzo polecam i zapraszam do udziału. Nie tylko zakosztujecie pysznego jedzenia, ale będziecie mogli również uczestniczyć w różnych wydarzeniach towarzyszących podczas festiwalu.

Jako ambasadorka, już teraz miałam okazję przetestować dla Was menu w restauracji Grande Papa Restaurant&Bar i muszę powiedzieć, że było zaskakująco pysznie 🙂 Restauracja mieści się poza centrum Wrocławia na Partynicach. Sam lokal jest prosto urządzony i przestronny. Jako mama dwójki dzieci zwracałam uwagę nie tylko na wystrój, ale i dogodności dla rodzin, czyli jest miejsce na wózek oraz są krzesełka do karmienia. Wbrew pozorom w wielu restauracjach brakuje takich drobiazgów. Co za tym idzie? Otóż gość dostaje sygnał, że restauracja nie ma nic przeciwko dzieciakom i całego rozgardiaszu z nimi związanego 😉 natomiast rodzice są spokojniejsi i nie dostaną niestrawności 🙂
Ponadto obsługa była bardzo miła i kompetentna. Miło było poznać również managera restauracji, a przede wszystkim samego szefa kuchni, który w ramach ciekawostki pichcił dla samego Dalajlamy!!! a dziś? dla mnie 🙂

Wspomniałam, że było „zaskakująco” pysznie, dlaczego zaskakująco? Obecnie mało restauracji potrafi czymś zaskoczyć gościa, zaserwować coś prostego, znanego w nowej odsłonie. Szefowi kuchni Grande Papa (Marcin Jenczelewski), jednak się to udało wyśmienicie. Cieszy mnie też fakt, że coraz większa jest świadomość jedzenia oraz, że nie koniecznie trzeba się pakować i jechać przez całe miasto na rynek, aby zjeść coś dobrego. Ale przyjdźmy do konkretów 🙂 Nie tajemnicą jest, że deser to moja ulubiona część posiłku 😉 i w tej kolejności zacznę krótką recenzję.


Deser: gotowany ananas metodą sous vide z chilli i anyżem, creme de farina, palony karmel z kminem rzymskim, pianka z miodu oraz kruszonka 🙂 Deser naprawdę był pyszny. Nawet tak proste połączenie jak kruszonka z karmelem, dawało niesamowity efekt smakowy. Creme de farina był bardzo delikatny i lekki, już nie wspomnę o tym jak pięknie deser został podany…-mistrzostwo.


Danie główne to była bajka 😉 Oryginalny pomysł: spaghetti z ….kalarepy, gotowane w mleku kokosowym. W głowie brzmi to totalnie abstrakcyjnie, ale uwierzcie w smaku było fantastyczne. Sama byłam zaskoczona jak takie połączenie świetnie ze sobą pasuje. Nawet nie wiedziałam, że tak lubię kalarepę 😉 Poza tym na talerzu gościł sandacz gotowany metodą sous vide, a następnie obsmażony. Rybka była bardzo delikatna, soczysta i smaczna.


Przystawka: och, ach …agnolotti, czyli włoska odmiana pierożków ravioli z ricottą,  masło, żółty burak marynowany w jałowcu oraz chips z parmezanu. Pycha po prostu pycha. Sama robię ravioli i moja rodzina oraz znajomi się nimi zachwycają, ale to co dziś jadłam to muszę przyznać, że lepszych nigdzie nie jadłam, nawet moje się przy nich chowają 😉 Ciasto cienkie, farsz idealnie doprawiony, delikatny w smaku. Podczas degustacji stwierdziłam, że chętnie zjadałabym cały talerz tych pierożków 😉 tyle i tylko tyle by mi starczyło do szczęścia 😉

Podsumowując, było bardzo smacznie. Pierwszy raz byłam w Grande Papa, ale po dzisiejszym dniu wiem, że nie ostatni. Zerknęłam na menu poza festiwalowe i muszę przyznać, że kilka pozycji mnie zaintrygowało. Przekonuje mnie właśnie ta prostota dań w nowoczesnym i ciekawym wydaniu. Świetnie się bawiłam i miło rozmawiało się z osobami, którzy dzielą tą samą pasję do jedzenia co ja 🙂

Pozdrawiam serdecznie i polecam raz jeszcze 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *