Sernik waniliowo-migdałowy z masą marcepanową

Wiosna wiosna na moim cieście 🙂

Bardzo delikatny sernik, idealnie wyważone smaki i do tego piękny dla oka 😉 Polecam 🙂

Forma: tortownica 25-26cm; Temperatura: 180 stopni -> 120 stopni ; Czas pieczenia: 30 minut -> 30 minut;

Składniki:

  • 500g zmielonego sera na sernik, np President
  • 250g mascarpone
  • 0,5 szklanki drobnego cukru
  • 170g jogurtu naturalnego
  • Skórka i sok z jednej cytryny
  • 1 łyżeczka naturalnego ekstraktu migdałowego
  • Pół laski wanilii
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • 4 jajka
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 200g śmietany 18%
  • 2 łyżki cukru
  • 250g masy marcepanowej
  • 200g białej czekolady
  • około 50-60g śmietanki 30%
  • Barwniki spożywcze

Sposób przygotowania:

Ciasto:

  • Ser miksujemy z mascarpone, dodajemy cukier, jogurt, skórkę i sok z cytryny, ekstrakt migdałowy i wanilię (ziarenka wyłuskane z przepołowionej wzdłuż waniliip) oraz cukier wanilinowy. Wszystko razem miksujemy
  • Do masy dodajemy po 1 jajku miksując na małych obrotach miksera do połączenia się składników. następnie dodajemy mąkę ziemniaczaną i ponownie miksujemy. Piekarnik nagrzewamy na 180 stopni
  • Dno formy wykładamy papierem do pieczenia. Przelewamy do formy masę serową i wstawiamy do piekarnika na 30 minut, następnie zmniejszamy temperaturę do 120 stopni i pieczemy kolejne 30 minut do ścięcia się masy
  • Na sernik, na wierzchu rozprowadzamy śmietanę wymieszaną z cukrem i pieczemy dalej przez 15 minut
  • Gotowy sernik studzimy i schładzamy w lodówce przez cała noc

Masa marcepanowa:

  • 70-80 g masy marcepanowej odłożyć na dekorację. Resztę masy marcepanowej trzemy na tarce
  • Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, dodajemy startą masę marcepanową i mieszamy do połączenia
  • Do gęstej masy dodajemy po łyżce śmietankę cały czas mieszając do momentu otrzymania jednolitej i gęstej masy. Dekorujemy wierzch sernika, schładzamy w lodówce
  • Z reszty masy ulepić kwiatuszki dodając barwnik spożywczy, lub trawkę. Udekorować jak wyobraźnia podpowiada 😉

Smacznego 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *