Cytrynowe muffiny z musem z trawy żubrowej

on

Aromatyczne, delikatne, wilgotne muffinki z oryginalnym kremem z trawy żubrowej. Pomysł na mus sprzedany na warsztatach cukierniczych w Studio Kulinarne Browar Mieszczański. Gorąco polecam 🙂

Forma: na muffinki; Temperatura: 180 stopni; Czas pieczenia: 20 minut; Ilość: 6 sztuk;

Składniki:

Muffinki:

  • 150g mąki
  • 70 drobnego cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • Szczypta soli
  • Starta skórka z jednej cytryny
  • 8g cukru waniliowego
  • 1 jajko
  • 150g jogurtu naturalnego
  • 60g masła roztopionego

Mus:

  • Garść trawy żubrowej
  • 250g śmietanki 30%
  • 20g cukru pudru
  • 100g białej czekolady
  • 125ml śmietanki 36%
  • 75g jogurtu greckiego
  • 4g żelatyny

Sposób przygotowania:

Muffiny:

  • Formę na muffiny wykładamy papilotkami i nagrzewamy piekarnik na 180 stopni
  • W jednej misce łączymy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, cukrem, solą, skórką z cytryny i cukrem waniliowym
  • W drugiej misce mieszamy jajko z jogurtem oraz roztopionym masłem.
  • Mokre składniki dodajemy do suchych i delikatnie mieszamy łyżką do połączenia się składników
  • Wkładamy do piekarnika na około 20-25 minut

Mus:

  • Śmietankę 30% ubijamy z cukrem pudrem na 3/4
  • Z pozostałych składników robimy ganache, czyli 125ml śmietanki, jogurt oraz trawę żubrową zagotowujemy, rozpuszczamy w niej żelatynę
  • Do całości dodajemy czekoladę i mieszamy
  • Następnie do ganache dodajemy ubitą śmietanę
  • Gotowy krem przekładamy do rękawa cukierniczego i schładzamy w lodówce (kilka godzin)
  • Gotowe muffiny dekorujemy musem z trawy żubrowej

Smacznego:)

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *