Napoleonka

Ciasto jest delikatne, kruche i pyszne. Być może na zdjęciu nie wygląda idealnie, ale za to, zapewniam! smakuje nieziemsko.

Forma: blacha około 30-35cmx20-25cm; Temperatura: 200 stopni; Czas pieczenia: 2x20min;

Składniki:

Ciasto:

  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 280g masła
  • 3 łyżki śmietany 30%
  • 1 żółtko
  • 1 łyżka octu

Masa:

  • 1l mleka
  • ¾ szklanki cukru
  • 1 łyżka cukru wanilinowego
  • 2 żółtka
  • 1 szklanka mąki krupczatki lub pszennej

Sposób przygotowania:

Ciasto:

  • Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy masło, śmietanę, żółtko oraz ocet- całość zagniatamy i wkładamy dwie połówki do zamrażarki na godzinkę
  • Po godzinie jedną połówkę ciasta rozwałkowujemy pomiędzy dwoma arkuszami papieru do pieczenia i przekładamy ciasto wraz z papierem na blachę d pieczenia
  • Pieczemy ciasto około 20 minut (jeżeli za szybko będzie się przypiekać to należy przykryć ciasto z wierzchu papierem do pieczenia)
  • To samo postępujemy z drugą połówką ciasta

Masa:

  • W większym garnuszku gotujemy około 0,5-0,6l mleka wraz z cukrem i cukrem waniliowym. Do pozostałego mleka wsypujmy mąkę oraz żółtka- mieszamy ze sobą składniki aż się połączą (można ewentualnie użyć miksera)
  • Do gotującego się mleka wlewamy mieszankę z mleka i mąki. Całość gotujemy i mieszamy do momentu uzyskania gęstego budyniu
  • Ostudzony budyń przelewamy na jeden płat ciasta i ostrożnie przykrywamy masę drugim płatem ciasta (delikatnie, bo jest bardzo kruche). Na koniec posypać cukrem pudrem
  • Najlepiej podawać po 2-3 godzinach

Smacznego 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *