Mocno czekoladowe brownie

Tym razem postawiłam na duuużooo czeko… czekolady 😀  Dla wszystkich fanów tego afrodyzjaku 🙂

Forma: blaszka 20x30cm; Temperatura: 160 stopni; Czas pieczenia: 40 minut;

Składniki:

  • 200 g masła
  • 350 g gorzkiej czekolady min 70% kakao
  • 3 jajka
  • 250 g drobnego cukru
  • Szczypta soli
  • 140 g mąki

Sposób przygotowania:

  • Blaszkę smarujemy tłuszczem i wykładamy papierem do pieczenia
  • Nagrzewamy piekarnik  na 160 stopni;
  • Masło na minimalnym ogniu roztapiamy w rondelku. Dodajemy 2,5 gorzkich czekolad (250 g) i cały czas mieszamy aż się roztopią. Odstawiamy z ognia
  • W misce krótko miksujemy jajka z cukrem. Dodajemy do nich roztopioną czekoladę z masłem i miksujemy na gładką masę, dodajemy mąkę oraz sól. Całość miksujemy na jednolite ciasto
  • Ciasto przelewamy do blaszki i wyrównujemy
  • Resztę czekolady (100 g) siekamy w kosteczkę i posypujemy po wierzchu ciasta
  • Wstawić do piekarnika i piec przez ok 20 minut
  • Po upieczeniu, studzimy i kroimy na małe kawałki

Smacznego 🙂

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *