Truskawkowa mina wybuchowa

Pyszne 🙂 Reszta komentarza jest zbędna

Forma: silikonowa w kształcie półkul; Ilość: około 12 sztuk;

Składniki:

Biszkopt:

  • 2 jajka
  • 50 g drobnego cukru
  • 40 g mąki pszennej
  • Łyżka mąki ziemniaczanej
  • Łyżka masła

Mus truskawkowy:

  • 200g śmietany 30% (schłodzonej)
  • 500 g truskawek(świeżych lub mrożonych)
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 100 g cukru
  • 3,5 listki żelatyny

Polewa:

  • 150 g białej czekolady, posiekanej
  • 60 ml wody
  • 120 g cukru
  • 100 g mleka skondensowanego słodzonego
  • 3,5 listki żelatyny
  • czerwony barwnik spożywczy

Sposób przygotowania:

Biszkopt:

  • Masło roztopić, ostudzić
  • Dno formy kwadratowej wykładamy papierem do pieczenia
  • Do miski wbijamy jajka, dodajemy cukier i ubijamy na najwyższych obrotach miksera do momentu uzyskania jasnej, puszystej masy
  • Do masy jajecznej dodajemy przesianą mąkę i mąkę ziemniaczaną, delikatnie mieszamy rózgą kuchenną do połączenia się składników. Na koniec dodajemy wystudzone masło i delikatnie mieszamy
  • Masę przelewamy do formy i wyrównujemy. Pieczemy w temperaturze 170 stopni przez około 12 – 15 minut do tzw. suchego patyczka. Studzimy
  • Gotowy biszkopt foremką do ciastek (o średnicy 1 cm mniejszej od średnicy półkul) wykrawamy kółeczka

Mus truskawkowy:

  • Truskawki, sok z cytryny i cukier umieszczamy w garnuszku, podgrzewamy i zagotowujemy do rozpuszczenia się cukru. Mus przelewamy przez sitko i wyrzucamy nasiona
  • Żelatynę zalewamy wodą w garnuszku tylko do jej przykrycia i odstawiamy na 10 minut. Stawiamy na palnik i podgrzewamy. Mieszamy, aż żelatyna się rozpuści. Nie doprowadzamy do wrzenia ponieważ żelatyna straci swoje właściwości żelujące. Gotową żelatynę dodajemy do ciepłego, truskawkowego musu i dokładnie mieszamy. Studzimy, ale nie dopuszczamy do stężenia
  • W misce schłodzoną śmietanę kremówkę ubijamy. Dodajemy mus z truskawek i delikatne oraz dokładnie mieszamy

Polewa:

  • Żelatynę zalewamy wodą tylko do jej przykrycia i odstawiamy na 10 minut
  • W garnuszku podgrzewamy cukier z wodę do momentu rozpuszczenia się cukru. Dodajemy mleko skondensowane i ponownie podgrzewamy
  • Zdejmujemy garnuszek z palnika i dodajemy kawałki czekolady oraz żelatynę. Mieszamy, do rozpuszczenia się żelatyny i czekolady. Na koniec dodajemy barwnik spożywczy. W razie konieczności można zmiksować blenderem polewę do uzyskania gładkości
  • Odstawiamy do wystudzenia i polewamy nią przygotowany deser

Wykonanie:

  • Przygotować formę silikonową, rozdzielamy pomiędzy nie mus, nakładając go do 3/4 (lub minimalnie więcej) wysokości foremki.
  • Przygotowane kółka biszkoptowe wykładamy na mus, lekko je dociskając
  • Deser zamrażamy- umieszczamy wszystkie foremki w zamrażarce na minimum 4 godziny
  • Gotowe wyjmujemy z formy lub w razie potrzeby można je delikatnie ogrzać w letniej wodzie wówczas łatwiej odejdą od formy. Układamy desery na kratce i dekorujemy polewą oraz kawałkami czekolady

2 Comments Add yours

  1. Zaneta pisze:

    O matko i córko!cos pięknego ! Chcemy więcej takich, możliwie najprostszych 🤣

    1. kolosanka pisze:

      Dziękuję bardzo :*

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *