Rafaello z truskawkami

Ciasto zbilansowane smakowo. Otóż jest słodkie, ale nie zamulające plus owoce, które dodają świeżości i lekkości deseru. Całość prezentuje się pięknie wizualnie. Warto dodać, że ciasto robi się błyskawicznie, bez pieczenia, wymaga od nas jedynie trochę cierpliwości w postaci chłodzenia w lodówce. Polecam 🙂

Forma: Blaszka 20x30cm;

Składniki:

Krem budyniowy:

  • 500 ml mleka 3,2%
  • 2 łyżeczki cukru z ziarenkami wanilii
  • 3 łyżki cukru
  • 2 żółtka
  • 2 kopiaste łyżki mąki ziemniaczanej
  • Szczypta soli
  • 200 g masła temp. pokojowej

Krem śmietankowy:

  • 400 ml śmietanki 30%
  • 250 g mascarpone
  • 3 łyżki cukru pudru
  • Pół szklanki wiórków kokosowych

Inne:

  • 300 g herbatników maślanych
  • Wiórki kokosowe
  • ok. 300 g truskawek

Sposób przygotowania:

  • 400 ml mleka podgrzewamy z cukrami i solą. W pozostałym mleku mieszamy żółtka, mąkę i mieszamy do rozpuszczenia. Dodajemy do gorącego mleka i cały czas mieszamy, aż będzie gęsty. Odstawiamy, przykrywamy budyń folią spożywczą i zostawiamy do wystudzenia, a następnie wkładamy do lodówki
  • Miękkie masło miksujemy przez chwilę, następnie dodajemy budyń w trzech partiach po każdej dokładnie miksując
  • Formę o wym. 20×30 cm wykładamy grubszym papierem do pieczenia i układamy na dnie herbatniki. Wylewamy 1/2 masy budyniowej na herbatniki, wyrównujemy. Układamy drugą warstwę herbatników i wykładamy drugą warstwę kremu budyniowego
  • Ponownie układamy warstwę herbatników. Śmietankę miksujemy z mascarpone, aż uzyskamy gęsty krem. Dodajemy cukier puder, wiórki kokosowe i ponownie miksujemy. Wylewamy 1/2 kremu na herbatniki. Przykrywamy jeszcze raz herbatnikami i wykładamy pozostałą część kremu. Wierzch ciasta posypujemy wiórkami kokosowymi i wkładamy ciacho na całą noc do lodówki
  • Przed podaniem na górę rafaello układamy truskawki

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *