Placek truskawkowy z lekką nutą limonki

Aromatyczny placek ze świeżymi truskawkami 🙂 Zapach unosi się w całym mieszkaniu, ale nie za długo….ciasto szybko znika 😉

Forma: blaszka 20x30cm; Temperatura: 180 stopni; Czas pieczenia: 50-60 minut;

Składniki:

  • 200g masła
  • 1/3 szklanki mleka
  • 2 łyżki cukru waniliowego
  • 2,5 szklanki mąki pszennej tortowej
  • 5 jaj
  • 1/2 szklanki drobnego cukru
  • Szczypta soli
  • 400g truskawek
  • Pół limonki (2,5 łyżki soku z limonki)
  • 2 łyżki drobnego cukru

Sposób przygotowania:

  • Masło rozpuszczamy w rondelku, zdejmujemy z ognia dodajemy mleko oraz cukier waniliowy i mieszamy do momentu rozpuszczenia się cukru
  • Białka rozdzielamy od żółtek. Białka ubijamy na sztywną pianę ze szczyptą soli, pod koniec dodajemy pół szklanki cukru i ubijamy aż cukier się rozpuści i uzyskamy gęstą pianę. Dodajemy żółtka i delikatnie na najmniejszych obrotach miksujemy
  • Do masy jajecznej wlewamy masło, krótko miksujemy, następnie dodajemy w dwóch partiach mąkę i ponownie delikatnie miksujemy lub używamy łyżki/łopatki i mieszamy całość
  • Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia, przelewamy ciasto, wyrównujemy
  • Truskawki obrać, przekroić na pół, umyć. Truskawki przekładamy do miseczki, dodajemy sok z limonki oraz 2 łyżki cukru. Całość wymieszać i wyłożyć truskawki na ciasto
  • Pieczemy w temp. 180 stopni około 50 minut;

Smacznego:)

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *