Ciastka Ricciarelli

Mocno uzależniające ciastka 😉 Dobrze, że mają tak mało cukru 😉 Baaardzo polecam

Temperatura: 180 stopni; Czas pieczenia: 10-12 minut; Ilość: około 12-15 ciastek;

Składniki:

  • 90g migdałów
  • 1 łyżka skórki z cytryny
  • 25g cukru pudru
  • Szczypta soli
  • 1 białko

Sposób przygotowania:

  • Rozgrzewamy piekarnik, migdały wysypujemy na blachę pokrytą papierem do pieczenia. Pieczemy migdały około 5-8 minut. Gotowe i ostudzone wkładamy do blendera, dodajemy skórę z cytryny oraz połowę cukru pudru. Całość miksujemy na proszek
  • Białko ubijamy z solą, dodajemy resztę cukru pudru i nadal ubijamy na sztywną pianę
  • Do białka dodajemy zmiksowane orzechy i delikatnie całość mieszamy
  • Łyżką nakładamy masę na blachę wyłożoną pergaminem, lekko ją spłaszczając
  • Pieczemy około 10 minut, do momentu aż ciasteczka będą suche po bokach a miękkie w środku

Smacznego 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *