Kruche ciastka waniliowe

Klasyczne ciastka, które można wykrajać na różne sposoby i dekorować lukrem 🙂
Polecam na różne okazje

Temperatura: 180 stopni; Czas pieczenia: 10-15 minut;

Składniki:

  • 200g masła
  • 140g drobnego cukru
  • 1 jajko
  • 16g cukru wanilinowego
  • 400g mąki pszennej tortowej
  • Kilka kropel aromatu waniliowego

Sposób przygotowania:

  • Masło ucieramy z cukrami, dodajemy jajko- nadal ucieramy.  Następnie dodajemy makę oraz aromat i krótko mieszamy mikserem do połączenia się składników. Dalej ugniatamy ciasto ręcznie
  • Gotowe ciasto zawijamy w folię i wkładamy do lodówki na 30 minut
  • Schłodzone ciasto wałkujemy na podsypaną mąką stolnicy na grubość około 3-5mm, wykrawamy ciastka i układamy na papierze do pieczenia
  • Do nagrzanego piekarnika wkładamy nasze ciasteczka i pieczemy około 10 minut, aż się przyrumienią
  • Ostygnięte ciasteczka można dowolnie udekorować 🙂

Smacznego:)

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *