Babka czekoladowa z niespodzianką w środku- mascarpone i oreo

Babki mają to do siebie, że często są tylko babkami 😉 Najczęściej dekoruje się je z wierzchu, daje się owoce, bakalie. A gdyby pójść krok dalej i co nie co pokombinować 😉 Tak o to wpadłam na małe urozmaicenie klasycznej babki czekoladowej 😀
W środku ciasta znajduje się mascarpone oraz ciastka oreo. Idealne połączenie 🙂 Polecam spróbować i zaskoczyć starsze pokolenie, nowszą wersją babki 😉

Forma: Tortownica z kominkiem; Temperatura: 180 stopni; Czas pieczenia: 35 minut;

Składniki:

  • 120g gorzkiej czekolady
  • 3 łyżki mleka
  • 80g drobnego cukru
  • 3 jajka
  • 150g miękkiego masła
  • 190g mąki pszennej tortowej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżki kakao
  • 125g mascarpone
  • 8-10 ciastek oreo
  • 100g gorzkiej czekolady do polewy

Sposób przygotowania:

  • Mąkę, proszek i kakao przesiewamy do osobnej miseczki
  • 120g czekolady rozpuszczamy wraz z mlekiem
  • W misce ucieramy masło z cukrem, dodajemy po jednym jajku ciągle miksując. Przelewamy przestudzoną czekoladę- miksujemy
  • No koniec dodajmy suche składniki i miksujemy na najmniejszych obrotach
  • Połowę ciasta przelewamy do formy
  • Mascarpone nakładamy łyżką do lodów lub zwykłą, układając „gałki” sera obok siebie, następnie na mascarpone układamy ciastka jedno po kolei obok siebie, lekko dociskając
  • Przelewamy resztę masy czekoladowej i wyrównujemy wierzch
  • Pieczemy około 35 minut
  • Gotową babkę, ostudzoną, polewamy gorzką czekoladą roztopioną w kąpieli wodnej

Smacznego 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *