Sernik cytrynowy z lemoncurd

Sernik 😍 uwielbiam, a ten cytrynowy z lemoncurd wręcz ubóstwiam 💜
Orzeźwiający, lekki,  nie za słodki, nie za kwaśny… no idealny, zwłaszcza na takie upały jak ostatnio

Muszę się przyznać, że kiedyś, jak byłam dzieckiem nie przepadałam za sernikiem. Babcia serwowała zawsze taki sam, tradycyjny sernik, czasami lekko za suchy 😉 i wówczas myślałam, że tylko taki sernik istnieje 😂 nie mając pojęcia o innych jego smakach. Dopiero jako nastolatka gdzieś, kiedyś w jednej z cukierni skosztowałam sernika level wyżej hehe i wtedy zmieniłam zdanie 😉😎

Tą wersję sernika polecam z całego serca, zniknął w mgnieniu oka  😉

Forma: tortownica 22cm; Temperatura: 160 stopni; Czas pieczenia: 50-60 minut;

Składniki:

Masa:

  • 300 g serka mascarpone
  • 500 g zmielonego sera twarogowego (używam president)
  • Starta skórka z 2 cytryn
  • 3/4 szklanki drobnego cukru
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 4 jajka

Lemoncurd:

  • 2 cytryny (skórka i sok)
  • 2 jajka
  • 80 g cukru
  • 80 g masła (bardzo zimnego)

Sposób przygotowania:

Masa:

  • Formę smarujemy masłem i wykładamy (dno i boki) papierem do pieczenia
  • Do miski dajemy mascarpone, twaróg, skórkę z cytryny oraz cukier. Miksujemy na średnich obrotach miksera, aż masa będzie gładka i jednolita. Dodajemy mąkę i ponownie krótko miksujemy. Następnie wbijamy po jednym jajku, miksując po każdym dodanym jajku (do czasu aż połączy się z masą)
  • Piekarnik nagrzewamy. Masę przelewamy do formy i wstawiamy do piekarnika. Pieczemy około 60 minut ( do momentu aż masa będzie ścięta)
  • Upieczone ciasto zostawiamy przez 10 minut w zamkniętym piekarniku, następnie wyjmujemy do całkowitego wystygnięcia. Sernik wstawiamy do lodówki na godzinkę

Lemoncurd:

  • Cytryny sparzyć i osuszyć. Trzemy skórkę na tarce o małych oczkach (tylko żółtą część). Wyciskamy sok przez sitko. Jajka wbijamy do miski- roztrzepać widelcem. Dodajemy sok z cytryny, skórkę i cukier, całość wymieszać. Miskę kładziemy na garnuszku z lekko gotującą się wodą i mieszamy masę. Do ciepłej masy dodajemy po łyżce zimne masło. Cały czas mieszamy, aż do momentu, gdy masa zacznie gęstnieć.  Zdjąć z ognia, gdy masa zacznie gęstnieć i zostawiamy do całkowitego ostudzenia
  • Gotowym lemoncurd polewamy sernik i po 15 minutach można już kroić. Oczywiście najlepiej byłoby zostawić sernik na całą noc w lodówce

Smacznego 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *