Sernik czekoladowy

Sernik idealny dla tych, którzy nie lubią słodkich ciast. Na dodatek bez jajek i glutenu 🙂

Forma: Tortownica średnica 22cm; Temperatura: 180 stopni; Czas pieczenia: 70 minut;

Składniki:

  • 500 g zmielonego twarogu, np President
  • 300 g serka waniliowego (polecam serek Świeżuch)
  • 110 ml śmietanki 30%
  • 100g gorzkiej czekolady 70%
  • 4 łyżki kakao
  • 6 łyżek cukru pudru
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej

Sposób przygotowania:

  • Dno tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia, boki wysmarować masłem
  • Kakao, cukier puder, śmietankę, czekoladę podgrzać w garnuszku i rozpuścić do połączenia się skłądników
  • Sery krótko zmiksować z mąką,  dodać krem czekoladowy. Gotową masę przelać do formy. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec około 70 minut
  • Jeżeli sernik za szybko by się rumienił z góry, to można przykryć wierzch folią aluminiową
  • Sernik najlepiej smakuje po nocy spędzonej w lodówce 🙂

Smacznego 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *