Ciasto z orzechów brazylijskich

Mocno orzechowe, mocno aromatyczne, mocno uzależniające 🙂
Jednym słowem bardzo polecam. Przepis zaczerpnięty, lekko zmodyfikowany z jednej z gazetek Rossmanna  😉

Forma: keksówka; Temperatura: 180 stopni; Czas pieczenia: około 50 minut;

Składniki:

  • 170 g masła
  • 180 g drobnego cukru
  • 1 op. cukru waniliowego
  • 3 jajka
  • 3/4 szklanki mleka
  • 210 g mąki pszennej
  • Szczypta soli
  • 1 szklanka zmielonych orzechów brazylijskich
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 szklanki wiórków kokosowych

Dodatkowo:

  • Wiórki kokosowe do obsypania formy

Sposób przygotowania:

  • Masło ucieramy z cukrami. Następnie dodajemy po jednym jajku ciągle miksując
  • Do masy powoli wlewamy mleko oraz dodajemy wymieszaną mąkę z solą, orzechami, proszkiem do pieczenia oraz wiórkami. Całość dokładnie miksujemy
  • Formę wysmarowujemy masłem i obsypujemy wiórkami kokosowymi- nadmiar wyrzucamy
  • Ciasto przelewamy do formy i wkładamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy około 50 minut lub do momentu, kiedy wbity patyczek będzie suchy

Smacznego 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *