Orzechowe brownie z kremem orzechowym i cynamonem

Ciasto idealnie zrównoważone smakowo 🙂 Czekoladowe ciasto przełamane delikatnym kremem, nie za słodkim z dodatkiem aromatycznego cynamonu 🙂 Polecam :*

Forma: blaszka prostokątna 20cmx30cm; Temperatura: 160 stopni; Czas pieczenia: 30 minut;

Składniki:

Brownie:

  • 200 g masła
  • 1/4 szklanki gorzkiego kakao
  • 120 g gorzkiej czekolady
  • 120 g mlecznej czekolady
  • 3/4 szklanki orzechów włoskich
  • 3 jajka
  • 1 szklanka drobnego cukru
  • 130 g mąki pszennej tortowej

Krem:

  • 0,5 szklanki masła orzechowego
  • 250 g mascarpone
  • 4 łyżki syropu klonowego

Dekoracja:

  • Cynamon
  • Orzechy włoskie

Sposób przygotowania:

  • Brownie: Blaszkę wysmarować masłem, wyłożyć papierem do pieczenia (dno i boki)
  • Masło włożyć do małego garnuszka i dodać kakao. Roztapiamy i łączymy ze sobą na minimalnym ogniu cały czas mieszając. Następnie zdejmujemy garnuszek z palnika i dodajemy połamaną na kosteczki czekoladę, mieszamy do momentu roztopienia na gładką masę
  • W osobnej misce krótko miksujemy jajka z cukrem. Dodajemy roztopioną masę czekoladową i ponownie krótko miksujemy. Dorzucamy mąkę oraz połamane lub posiekane orzechy i ponownie miksujemy lub mieszamy łyżką na jednolite ciasto
  • Masę przelewamy do blaszki i wstawiamy do nagrzanego (160 stopni) piekarnika. Pieczemy 30 minut, a następnie gotowy wyjmujemy i zostawiamy do ostygnięcia
  • Krem: wszystkie składniki wkładamy do miski i miksujemy przez około 3-4 minuty do podwojenia objętości, na puszysty krem. Gotowym kremem smarujemy nasze brownie, obsypujemy wierzch cynamonem i dekorujemy orzechami włoskimi

Smacznego 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *