Pierniczki

Idealne pierniczki na święta Bożego Narodzenia. Bardzo łatwe w wykonaniu, a po przechowywaniu ich w otwartej puszce, po dwóch dniach są już mięciutkie 🙂 Można również do puszeczki dorzucić skórkę jabłka lub pomarańczy, przyspieszy to proces zmiękczania ciastek. Natomiast jeżeli zależy nam tylko na błyszczących pierniczkach, bez dekoracji lukrem królewskim, to wystarczy ostudzony piernik posmarować  mieszanką (1 jajko + 1 łyżka mleka), włożyć do nagrzanego piekarnika do 70 stopni i piec około 10 minut. Polecam 🙂

Formy: wykrawaczka do ciastek; Temperatura: 180 stopni; Czas pieczenia: 11 minut;

Składniki:

  • 200 g naturalnego miodu
  • 110 g cukru brązowego
  • 2 płaskie łyżki przyprawy piernikowej
  • Szczypta soli
  • 1,5 łyżeczki sody
  • 1 jajko
  • 200 g masła
  • 480 g mąki pszennej typ 470

Sposób przygotowania:

  • W kąpieli wodnej podgrzewamy miód, cukier, przyprawy i sól, mieszamy aż cukier się rozpuści. Dodajemy sodę i masło, całość mieszamy, następnie dorzucamy jajko- ciągle mieszamy
  • Na sam koniec wsypujemy przesianą mąkę i delikatnie mieszamy wszystkie składniki do momentu połączenia się
  • Gotowe ciasto zawijamy w folię spożywczą i chłodzimy w lodówce minimum 6 h
  • Po tym czasie, ciasto wałkujemy na grubość około 3-4 mm, wykrawamy wybrane kształty i pieczemy około 11 minut. Kontrolujemy, aby nam się za szybko i nie za mocno zarumieniły
  • Gotowe możemy dowolnie udekorować

Smacznego 🙂

2 Comments Add yours

  1. Magdalena pisze:

    Zrobiłam pierniczki z tego przepisu. Wyszły naprawdę bardzo dobre. Są miękkie i co najważniejsze szybko się je robi 🙂

    1. kolosanka pisze:

      Super :):) Bardzo się cieszę 🙂 Akurat na nadchodzące święta 😉 Pozdrawiam serdecznie 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *